zámek Beckov

kúria Dubnických
Renesanční kúria (skromnější sídlo šlechty) s výrazným nárožním arkýřem vznikla spojením starších budov v 16. století. Patřila šlechtickému rodu Pongráců a později ji vlastnil rod Dubnických. Dnes je objekt s č. p. 3 v soukromém vlastnictví a probíhá jeho rekonstrukce.
práce na rekonstrukci byly před lety ukončeny
© Luděk Vláčil 07/2019
Graficke pismenko Obec Beckov se nachází na západním Slovensku v Trenčianském kraji v okrese Nové Mesto nad Váhom. Přímo nad obcí se na příkré skále tyčí monumentální zřícenina krásného beckovského hradu, který je bezesporu největší turistickou atrakcí. Druhou největší stavbou je klášter františkánů s kostelem sv. Josefa Pěstouna. Dalšími sakrálními stavbami je evangelický kostel a kostel sv. Štěpána krále. V Beckově je ovšem mnohen více památek, například některé kúrie (skromnější sídlo šlechty {zámek}) - kúria Ambrovec č. p. 16, v níž je umístěno muzeum, kúria Kolárovec č. p. 20 sloužící jako penzion, kúria č.p. 5, ve které je bar, kúria - Starobinec č. p. 28 a kuželna ...

historie

Existence trvalého osídlení na území obce je doložena již od 10. století. Beckov byl v minulosti významným opevněným trhovým městečkem, v němž sídlilo několik šlechtických rodů, díky čemuž zde vzniklo i několik kúrií (skromnější sídlo šlechty). V 19. století se jich na území dnešní obce mělo nacházet až okolo deseti. Dodnes se však zachovaly pouze čtyři. Jednou z nich je renesanční kúria s výrazným nárožním arkýřem, která vznikla spojením

Luděk Vláčil- zdroj: HORÁKOVÁ, V. Beckov, Kúria Dubnických. Pamiatkový výskum, 1998. KARLÍK J. Beckov 1. dejiny obce do r. 1918. Nové Mesto nad Váhom 2006 a další, 8.9. 2016