Renesanční kaštěl (typ zámku) byl vybudován koncem 16. stol. jako opevněný. Počátkem 17. stol. přestavěn za hraběte Andreje Jakušiče. V r. 1663 poničen Turky. Dalším majitelem byl rod Königseggů. V l. 1946-1952 jej využívala Kongregace sester Nejsvětějšího Spasitele a poté zde byla zřízena škola.
Zámek od jihu.
© Luděk Vláčil 07/2016
Graficke pismenko Obec Pruské se nachází na západním Slovensku v oblasti Bielych Karpat na pravém břehu řeky Váh, asi 4 km od okresního města Ilava. K nejvýznamnějším stavbám obce patří kostel sv. Petra a Pavla s farou a původně renesanční opevněný kaštěl (slovensky kaštieľ - jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku u nás označovaný jako zámek [popřípadě tvrz]). Kaštěl (též kaštel, slov. kaštieľ) stojí severně od centra obce a obklopuje jej park. V současnosti slouží jako učiliště a je tedy možné si jej prohlédnout pouze zvenčí. Kolem prochází zeleně značená turistická stezka.

historie

První písemná zmínka o vesnici Pruské pochází z roku 1244, kdy se uvádí jako Terra Pruska. Ves patřila pod Vršatecké panství a její název napovídá, že byla dosídlena kolonisty z Pruska a Slezska. V roce 1332 se v Pruském uvádí farnost a později se stalo trhovým městečkem. Prvním známým šlechtickém sídlem v Pruském byl opevněný renesanční kaštěl (typ zámku) chráněný vodním příkopem a postavený koncem 16. století. Na počátku 17. století jej nechal

Luděk Vláčil - zdroj: 700 slovenských hradov, zámkov, kaštieľov, panských sídel a pevností - Ján Lacika, Ikar 2010., Hrady, zámky a kaštiele na Slovensku - Štefan Pisoň, Osveta 1973, http://www.pamiatkynaslovensku.sk/kastiel-pruske a další, 4.9. 2016

popis

Zámek je dvoupodlažní dvoutraktová čtyřkřídlá budova se dvěma kruhovými věžemi v nárožích jihozápadního křídla, v němž je také hlavní vchod. Ke vchodu, který vede do vstupního vestibulu, se vstupuje po mostě přes pozůstatky částečně zasypaného vodního příkopu. Z vestibulu stoupá do poschodí reprezentační schodiště. V místnostech jsou křížové a pruské klenby. V nárožní místnosti severovýchodního křídla se dochovala renesanční štuková síťová

Luděk Vláčil- zdroj: http://www.pamiatkynaslovensku.sk/kastiel-pruske a další, 5.9. 2016

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec