Velmistr řádu německých rytířů Maxmilián II. František dal roku 1780 podnět k prozkoumání pramene, kolem kterého začalo budování lázní. Dřevěný Pitný pavilon – Maxmiliánův pramen byl postaven v roce 1862. Do pavilonu je vyveden i Vilémův pramen. Všechny prameny mají vysoký podíl oxidu uhličitého.
Graficke pismenko Lázně Karlova Studánka leží v centru Hrubého Jeseníku pod nejvyšší horou Praděd. Nachází se na silnici spojující Jeseník s Rýmařovem a je zde odbočka do Vrbna pod Pradědem. Maxmiliánův pramen najdeme po pravé straně na hlavní třídě, která vede kolem ředitelství lázní dolů k lázeňským domům a Letním lázním, nedaleko za odbočkou ke Slezskému domu.

historie

Bruntálský občan Riedel si roku 1778 koupelemi v léčivé kyselce vyléčil nohy. Pramen byl považován za hojivý pod názvem „dobré lesní zřídlo“ nebo také „Bruntálská kyselka“. Zpráva o zdejších léčivých pramenech se donesla až k místodržícímu Řádu německých rytířů. Ten o léčivých účincích informoval řádového velmistra Maxmiliána II. Františka, nejmladšího syna Marie Terezie. Maxmilián dal v roce 1780 podnět k prozkoumání pramene, kolem kterého

popis

„Maxmiliánův pramen“ je považován za prazáklad dnešní Karlovy Studánky. Pavilon je volně přístupný a můžeme se zde napít i vody z Vilémova pramene. Pramenů je v Karlově studánce celkem 8. Všechny prameny mají vysoký podíl oxidu uhličitého díky rašeliništím, které zabraňují odvětrávání.

Bruntál  (BR)
    Karlova Studánka