Kostel sv. Kateřiny je pozdně barokní sakrální stavba postavená na místě původně evangelického svatostánku z let 1610–1611. Hornické město, založené na počátkem 16. století, nese dodnes jméno této katolické světice. Dnes je opravený.
© Prudký Martin, 11/2010
Graficke pismenko Kostel stojí na vrchu nad náměstím v sousedství dalších domů a fary. Hora Svaté Kateřiny je přístupná po silnici z Horního Jiřetína u Litvínova. Nejbližší hraniční přechod do Německa je nedaleko v Mníšku. Železniční spojení se světem Hora Svaté Kateřiny, přes několik pokusů v minulosti, nemá. V r. 2008 byl Hoře Svaté Kateřiny vrácen status města.
Prudký Martin, 6.11. 2010

historie

Hornické město Hora Svaté Kateřiny vzniklo na počátku 16. století, tedy v době prudkého rozvoje důlního podnikání na saské a české straně Krušných hor. Původní osídlení údolí Kateřinského potoka, později zvané „im Grund“, bylo rozšířeno na tzv. Městský vrch. Původní úmysl zakladatelů o pravoúhlou dispozici ulic se pro složitý terén nepodařilo dodržet. Také kostel byl vystavěn na vrchu mimo náměstí na místě prvního hřbitova. Nejstarší kostel

Prudký Martin dle Uměleckých památek Čech a regionálních publikací., 6.11. 2010

popis

Kostel má obdélný půdorys s trojbokým závěrem. Sakristie s oratoří se nachází v prvním patře. Mohutná hranolová věž vévodí západnímu průčelí. Je zakončena cibulovou bání a má kruhová okna. Zařízení je buď z doby stavby nebo je novodobé.
    Prudký Martin podle Umělecké památky Čech, 6.11. 2010