Místo zaniklých renesančních šancí - drobné pohraniční pevnosti na území obce Dolní Lomná. Vybudovány patrně kolem roku 1626. Koncem 17. století již nebyly obnoveny.
pohled na velmi úzký přístupový hřeben
ten se táhne v délce několika desítek až stovek metrů až k samotnému vrcholu s bývalou pevnůstkou
Graficke pismenko Místo zaniklé drobné pevnůstky – tak zvaných šancí - na katastru Dolní Lomné. Na existenci pevnůstky odkazuje nejen historická písemná zpráva z konce 17. století, ale i pomístní název v současné katastrální mapě, který toto místo označuje jako „Šaněčki“ – tedy malé šance – které prokazuje přítomnost malé obranné tvrze s vazbou na další rozptýlené malé šance (Hrčava, Bařiny, atp.) i velké šance v Mostech u Jablunkova. Spolu s ostatními pohraničními pevnůstkami v této oblasti byly součástí důmyslného řetězce pro ochranu před vpády z Uher a Polska. Místo, kde se nacházely písemně doložené šance v Dolní Lomné, se nám spolu ...
Jan P. Štěpánek, Šlechtická sídla na Frýdecko - Místecku (J. Tichánek a kolektiv, 2006), 8.5. 2006

Historie šancí v Dolní Lomné
    Předpoklad vzniku této drobné pevnůstky spadá do období počátku třicetileté války, snad někdy okolo roku 1626, kdy vznikly tzv. Staré šance, nejpozději však k roku 1645, kdy byla vybudována menší pevnost „Hertiawa“ – Hrčava. Její trvání však nepřekročilo konec 17. století, neboť francouzský maršál Sébestien le Prestre de Vabaun již s jejich obnovou ve svém plánu nepočítal.