hrad Vršatec

Oruslankw, Orozlankw, Orozlanky, Lebenstein, Wrssatec
Hrad z 13. století. V roce 1680 vypálen vojsky Imricha Thökölyho. Výbuchem střelného prachu zničena část jeho budov. Zbytek záměrně zbořen se svolením panovníka.
Hradní bradlo se zříceninou hradu.
Graficke pismenko Zřícenina hradu leží v jihozápadní části Vršatských bradel v Bielych Karpatoch, v části nazývané Vršatecké hradné bradlo, které přímo ční nad obcí Vršatecké Podhradie. Jediná škoda je, že pozůstatky zdí, které z hradu dosud stojí, nejsou od obce téměř viditelné a z vrcholku skály už takřka zmizely, jinak by to byl jistě vyjímečný pohled. Dobře vidět jsou však pozůstatky dlouhé budovy v dolním hradě a bašty od ubytovacího zařízení severozápadně od hradu, nacházejícího se na druhé straně kopce než je obec. Odtud však již hradní bradlo nepůsobí tak impozantně jako od jihu, ale pohled stojí za to. Jak už bylo naznačeno, hrad ve své konečné podobě zaujal jak ...

historie

Vznik hradu se předpokládá ve 13.století, jako strážný hrad cesty vedoucí na Moravu. V roce 1244 se s jistotou uvádí strážní věž. Ve 14.století byl v držení Matúša Čáka Trenčianského, od roku 1465 Jána Jiskry. V roce 1576 hrad získala rodina Vršatských. V roce 1680 byl hrad vypálený vojsky Imricha Thökölyho, znovu byl dobyt ještě v 18.století povstalci Františka Rákócziho II. V roce 1708 hrad získala císařské vojska a prý náhodným výbuchem

Vršatec pověst
    Postrachom okolia bol šarkan (= drak - pozn redakce pro české návštěvníky:-) hniezdiaci na Vršatci. Kráľ vyzval rytierov, aby ho zabili, nikomu sa však nedarilo. Až raz prišiel mladík, ktorý ho skántril. Panovník mu za to daroval celý chotár a na skalách si záchranca mohol postaviť hrad.
    Bárta, V.; Bárta V. ml.: Hrady a zámky na Slovensku. Sprievodca, AB ART press, Banská Bystrica, ISBN 80-88817-18-8, 29.11. 2005