Hrady.cz
Dolní brána je raně gotická stavba ze 60 let 13. st.. Věž je cca 20m vysoká s hodinami, nad průjezdem jsou 4 patra. Vznikla souběžně s hradbami. Stavba je výsledkem jediné raně gotické fáze, která po staletí zůstala ušetřena výraznějších úprav. Teprve v r.1905 přistoupilo město k rozsáhlejší opravě.
© Luděk Pitter 07/2004
Graficke pismenko V dolní části domažlického náměstí je gotická brána, zvaná Dolní nebo také Pražská. Vznikla současně s hradbami v 60. letech 13. století. Věž je téměř 20 m vysoká s hodinami. Nad průjezdem se nacházejí ještě čtyři patra. Původně před branou stávala ještě jedna zajišťovací věžní brána.

Mohutný, výrazně profilovaný, raně gotický vnější portál brány je profilovaný, se zářezem pro hřeben uzavírající bránu. Vyšší patra brány byly opravovány v 15. a 16. století a v roce 1905 provedlo město rekonstrukci brány a při této příležitosti byl nad vnější portál umístěn městský znak s nápisem „ Domažlice pevná vlasti hráz, co jste někdy byly buďte zas“. Komunisté si jej později přivlastnili a vzniklo heslo pevná hráz socialismu.

historie

Raně gotická stavba z šedesátých let 13. století byla součástí městské fortifikace. Roku 1905 byla rozsáhleji opravena, jinak se ale naštěstí dokázala vyhnout výraznějším úpravám. Vznikla souběžně s hradbami v 60. letech 13. stol. Její stavba je výsledkem jediné raně gotické fáze, která po staletí zůstala ušetřena výraznějších úprav. Teprve v r. 1905 přistoupilo město k rozsáhlejší opravě.