bazilika Kapama

Βασιλική του Καπαμά, Zipari, Ζηπάρι
Raně křesťanská bazilika neznámého patrocinia vybudovaná v 5. nebo 6. století našeho letopočtu v byzantském slohu. Byla objevena v roce 1935 a vykopána v létě roku 1936. Zachovalo se zejména kruhové baptisterium s křížovou křtitelnicí.
© Luděk Vláčil 07/2017
Částečně dobře zachovalá raně křesťanská bazilika Kapama z 5.-6. stol. se nachází na ostrově Kos na jižním okraji městečka Zipari v těsné blízkosti fotbalového hřiště. Na baziliku upozorňují směrovky a tabule. Místo je ale oplocené a pro veřejnost nepřístupné. Stavbu si lze prohlédnout pouze přes plot.
Na východním konci městečka Zipari se nachází pozůstatky baziliky sv. Pavla (Aghios Pavlos). Hlavní církevní stavbou Zipari je dnes chrám (správný český výraz pro svatyni východní [tj. pravoslavné čili ortodoxní] a řeckokatolické církve) Nanebevstoupení Páně. Tato část ostrova je rovinatá a tedy vhodná na vyjížďky z letoviska na zapůjčeném kole i případnou návštěvu některého chrámu či baziliky. Na celém ostrově je prý celkem 323 chrámů a kaplí.

historie

Vznik raně křesťanské baziliky neznámého patrocinia, vybudované v byzantském slohu, je datován do 5. nebo 6. století našeho letopočtu. V těch dobách byl ostrov ještě hustě zalidněn a zdejší populace čítala asi 150 tisíc obyvatel. Dvě baziliky v prostoru městečka Zipari svědčí o velkém ekonomickém a kulturním rozvoji této oblasti, alespoň tedy před dvěma katastrofálními zemětřeseními, která Kos postihly v letech 469 a 554 našeho letopočtu. V té

Luděk Vláčil - zdroj: turistický průvodce a další, 18.11. 2017