hrad Neratzia

Narangia, Κάστρο της Νεραντζιάς Κω, Kós
Hrad vybudovali rytíři řádu sv. Jana někdy v polovině 14. století. Stavba vnějšího pásu opevnění byla zahájena po zemětřesení v r. 1493 a dokončena 1514. Po mnoha obléháních hrad v roce 1523 ovládli Osmani. V r. 1846 poničen při výbuchu střelného prachu a r. 2017 poškozen při zemětřesení.
Okrouhlá nárožní věž jádra.
© Luděk Vláčil 09/2017
Město Kós (Kos, řecky Κως) je hlavní město stejnojmenného řeckého ostrova ležícího v Egejském moři v souostroví Dodekanés. Ve městě se nachází mnoho památek z antického, johanitského a osmanského období. K významným památkám patří například antická agora, Odeion, Casa Romana nebo hrad Neratzia. Od zemětřesení v roce 2017 je bohužel mnoho památek poškozeno a uzavřeno jako například výše zmiňovaný hrad. Kdy dojde k otevření, není jisté. Řecko má obrovské množství památek, na jejichž opravu nemá peníze. Ale jelikož hrad patří k největším turistickým lákadlům hlavního města ostrova, lze očekávat, že se peníze najdou. Do hradu se vstupuje po mostě vedoucím přes silnici od Hippokratova platanu. Celý obvod hradu lze obejít a prohlédnout si zvenčí. Neratzia je jedním z pěti hradů ostrova. Ostatní jsou volně přístupné, ale ne tak dobře zachovalé. Za navštívení však rozhodně stojí zříceniny Palio Pyli a Antimachia. Pro milovníky hradů je mnohem zajímavější nedaleký ostrov Rhodos, kde se nachází pozůstatky asi 17 hradů.
historie

Město Kós vzniklo ve 4. století př. n. l. V dalších stoletích byl Kós součástí makedonské říše, egyptské říše, římské říše, poté východořímské říše a později byzantské říše. Není známo, jestli zde již existovalo v té době i opevnění jelikož dříve bylo hlavním centrem ostrova Pyli. V letech 1314-1315 přichází na ostrov řád rytířů sv. Jana (též johanité, Řád rhodských rytířů, poté Řád maltézských rytířů, dnes Suverénní vojenský hospitální řád sv. Jana v Jeruzalémě, na Rhodu a na Maltě), kteří zde vybudovali několik hradů. Jedním z nich byl i hrad Neratzia navazující na městské opevnění střežící přístav Mandráki ve městě Kós. Hrad využil výběžek pevniny a z východu uzavíral a chránil zátoku přístavu. Tvar výběžku umožnil čtyřboký půdorys hradu, který tvoří dnešní hradní jádro o rozměrech 100 × 75 m. Hrad byl vystavěn s hojným použitím antických spolií na ploše dříve porostlé pomerančovníky a proto dostal jméno Narangia…  číst dále

Luděk Vláčil - zdroj: Rozmanitost fortifikací – doklad dějinných zvratů na ostrově Kós (Řecko) MIROSLAV PLAČEK, file:///G:/tex-Dokumenty/2_ArchaeologiaHistorica_38-2013-2_12.pdf, 8.9. 2017

Půdorys místa

Zdroj: 2_ArchaeologiaHistorica_38-2013-2_12.pdf Rozmanitost fortifikací – doklad dějinných zvratů na ostrově Kós (Řecko) MIROSLAV PLAČEK, Podle Losse 2006, 270, autor S. Spiteri
Řecko, Jižní Egeis, Kos