Pomník u silnice v Malém Háji připomíná tragickou událost z 11.6.1945, zastřelení deseti rukojmí z řad místních Němců. Byl to akt neadekvátní odvety za postřelení českého vojáka příslušníky SS. Památník byl postaven na místě hromadného hrobu obětí.
© Prudký Martin, 11/2011
Graficke pismenko Pomník leží bezprostředně vpravo od silnice v dohledu kostela. Malý Háj je přístupný po místní silnici od Pachenkova pod Horou Svaté Kateřiny. Návštěva zdejší krajiny stojí za výlet.
Prudký Martin, 29.11. 2011

historie

Pomník připomíná tragickou událost z 11.6.1945, kdy byl dvěma příslušníky SS během přestřelky těžce raněn český voják. Místní starosta Fischer byl donucen velitelem čs. jednotky v Mníšku vybrat deset mužů "o nichž bylo známo, že za války a okupace násilně působili proti čs. národu". Ještě téhož dne byli zastřeleni a pohřbeni do společného hrobu na kraji silnice. Po pádu komunismu byl na témže místě postaven pomníček se jmény obětí.
    Prudký Martin podle Knihy o Mostecku a výpovědí pamětníků, 29.11. 2011