Moje místa 0
Budova pivovaru přestavěná Ferdinandem Sternbachem r. 1847 na jednopatrový obdélný klasicistní zámek krytý valbovou střechou. Po roce 1945 využíván státním statkem, díky zanedbání údržby ve špatném stavu. Dnes prochází rekonstrukcí.
západní průčelí
Graficke pismenko Ves Dobrohoř je jižním okrajem Starého Města pod Landštejnem, zámek je západním průčelím obrácen k silnici III/1527 směřující ze Starého Města na jih ke státní hranici. Autobusové spojení do Starého Města zajišťují linky na trase Jindřichův Hradec – Nová Bystřice – Slavonice. Silnici III/1527 kopíruje cyklotrasa č. 1007 z Peršláku přes Novou Bystřici do Starého Města pod Landštejnem.
2.5. 2010

historie

Ves Dobrohoř (zvaná dříve Egerbeř) je poprvé připomínána jako příslušenství hradu Landštejna roku 1487. Součástí landštejnského panství a později fideikomisního statku byla Dobrohoř až do moderní doby. Minimálně od 18. století zde existoval poplužní dvůr spravovaný po opuštění hradu ze Starého Města pod Landštejnem. Na přelomu 18. a 19. století jej vlastnili hrabata Herbersteinové a po smrti posledního člena rodu hraběte Josefa roku 1816 dědil

Zany podle J. Úlovec: Ohrožené hrady, zámky a tvrze Čech, 1. díl [A-M], Libri, Praha 2003, 2.5. 2010
    Původní osada Staré Město pod Landštejnem vznikla ve 12. století, ve 14. století se rozrostla na trhovou ves, spadající pod Landštejn, v 15. století byla povýšena na městečko. V období průmyslové revoluce se městečku mílovými kroky vyhnula železnice i veškerý průmysl, význam začíná postupně upadat. Zatímco roku 1840 mělo 1036 obyvatel, roku 1939 už jen 531. Negativní vliv měl i odsun německého obyvatelstva po druhé světové válce, které zde tou

Jan Šebek, 4.2. 2010

popis

Bývalý pivovar přestavěný na zámek stojí na západní straně poplužního dvora. Zámek je jednoduchá jednopatrová klasicistní stavba na obdélném půdorysu krytá valbovou střechou. Západní průčelí je zvýrazněno mělkým pětiosým rizalitem. K východnímu průčelí jsou na obou koncích budovy připojena přízemní hospodářská křídla, střed průčelí je zvýrazněn čtyřosým rizalitem s trojúhelným štítem. Místnosti v interiérech jsou plochostropé nebo klenuté