hrad Falkenstein

Falkenštejn
Mohutná zřícenina got. hradu vystavěného z iniciativy Jindřicha III. jako pohraniční pevnost v r. 1050. Od r. 1571 v soukromých rukou. R. 1645 poškozen a od počátku 18. století ruina. Dnes prochází konzervací.
Graficke pismenko Mohutná zřícenina na z daleka viditelném dominantním vápencovém Zámeckém kopci (Schlossberg – 415 m.n.m.) nad stejnojmennou vsí v Dolním Rakousku. Ta se nachází necelých 14 km jihozápadně od centra moravského Mikulova.
Hrad je v návštěvních hodinách přístupný veřejnosti. Lze se k němu dostat po červené a zelené turistické značce z obce.
Z hradu je velmi dobře vidět na Mikulov se zámkem, Svatým kopečkem i celé Pálavské vrchy.

historie

Hrad byl založen kolem roku 1050 pány z Falkenštejna jako důležitá pohraniční pevnost z popudu krále Jindřicha III., který byl iniciátorem kolonizace okolí Vídně. Král Falkon následně hrad udělil v léno. Do soukromých rukou se hrad dostal až v roce 1571, kdy jej císař Rudolf II. prodal Hansi (Janu) III. z Traustonu. Výrazné škody hrad utrpěl v roce 1645, kdy jej dobyli Švédové. Nezměnil se však ve zříceninu. Tou se stal až počátkem 18. století,

Rakousko
    Dolní Rakousko