Bartkův vodní mlýn byl pod názvem prostřední mlýn zaznamenán již v roce 1592, staré zdivo dosahuje tloušťky přes 1 m a při přestavbě roku 1934 byly zjištěny dvě okna ve tvaru střílen. Pokládán za rodný dům J.A. Komenského.
Nivnice - Bartkův mlýn
Graficke pismenko Nivnice je dalším z míst Slovácka, které se pyšní tím, že se tu narodil učitel národů Jan Amos Komenský (spolu s Komňou a Uherským brodem). Pamnětní deska se nachází na zdejším Bartkově mlýně, který je možné si také jako technickou památku prohlédnout.
Hana Kubíková, 11.7. 2006

turistické

Původně vodní mlýn byl pod názvem prostřední mlýn zaznamenán již v roce 1592. Při jeho přestavbě prováděné roku 1934 byly zjištěny 2 okna ve tvaru střílen. Až pevnostnímu charakteru odpovídá i tloušťka starého zdiva přesahující 1 m.