tvrz Babky

Kardašova Řečice, Hrad
Terénní zbytky tvrziště doloženého r. 1570. Zachovaly se jen val a příkop, které chránily tvrz od severu, kde stávala věž. Město dalo tvrziště osázet stromy a tak byly zachráněny stopy někdejšího opevnění. Tvrz zanikla za husitským válek, kdy byla pobořena. Dodnes se místu říká Hrad.
Graficke pismenko Za jižním okrajem města Kardašova Řečice, které leží na silnici i železniční trati spojující Jindřichův Hradec s Veselím nad Lužnicí, lze dodnes nalézt skromné pozůstatky bývalého hradu či tvrze. Cesta k nim vede nejprve ke hřbitovu a od něj dále k jihu směrem k Obecnímu novému rybníku a starému židovskému hřbitovu.
Jiří Cukr, 7.12. 2003

historie

Tvrz Babky stávala na úpatí mírného návrší a zachovala se o ní jediná zmínka z r. 1570 v listině, kterou Adam z Hradce dal městu Kardašově Řečici „rybníček Zrádnou pod pustou tvrzí jménem Babky“ (pojmenování pak přešlo na blízký les) náhradou za pozemky, které zatopil nově založený panský rybník zvaný Ochoz. Místo, kterému se dodnes říká Hrad, popsal r. 1835 tehdejší ředitel řečického panství A. Bělohoubek jako „…hrad, z něhož některé ostatky,

Hrady, zámky a tvrze V Čechách na Morevě a ve Slzsku, Jižní Čechy, 21.5. 2019

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)