Košťálkov

Gottschallings
Jen dřevěný kříž a česko-německá modlitba připomínají místo, kde stával kostel vsi Košťálkov (Gottschallings) při rakouské hranici. Ves byla po vysídlení Němců a zřízení nepřístupného hraničního pásma stejně jako řada dalších v okolí zničena r. 1953 československou armádou.
Košťálkov - modlitba u kříže
Graficke pismenko Bývalá ves Košťálkov ležela v těsné blízkosti rakouské hranice jižně od městyse Staré Město pod Landštejnem. Z něj také vychází k jihu silnička ke zpřístupněnému zámečku Dobrohoř (viz samostatné heslo) a osadě Veclov s chovem bizonů. Dále pokračovala dlouhodobě nepřístupným územím bývalého hraničního pásma až k hranici. Na počátku 21. století byla zpustlá silnička upravena na cyklostezku, která za bývalým Košťálkovem, známým spíše pod německým názvem Gottschallings, překračuje hranici a navazuje na síť rakouských značených cyklotras. Na místě někdejší košťálkovské kaple či kostela dnes stojí v blízkosti silničky dřevěný kříž.
19.4. 2019

historie

Pohraniční ves Košťálkov čili Gottschallings se nacházela v místě, kde se stýkají hranice Čech, Moravy a Rakouska. Je doložena od r. 1579. Osídlena byla v naprosté většině německy mluvícím obyvatelstvem. Stála tu kaple Svatých andělů strážných, označovaná většinou jako kostel, v níž se konaly pravidelné bohoslužby. Docházely sem stovky věřících z místa i blízkého okolí, kde se nacházela i rakouská osada Klein Taxen. To se nezměnilo ani po vzniku

Jiří Špaček (s využitím informací různých internetových stránek), 19.4. 2019