Vilu nechal v letech 1929-1930 postavit Julius Spitzer. Stavbu podle projektu Gustava Schölera provedla rýmařovská firma Rudolfa Schuberta. Interiér vyzdobil v duchu art deco architekt a malíř František Kysela a štukovou výzdobu provedl Simon Novák. Dnes kulturní památkou.
Pohled ze severovýchodu
© Luděk Vláčil 07/2018
Graficke pismenko Ves Janovice (německy Janowitz) je částí města Rýmařov ležícím na severní Moravě v okrese Bruntál. Nejvýznamnější památkou Janovic je rozsáhlý, veřejnosti přístupný renesanční zámek obklopený parkem. Poblíž zámku se nachází architektonicky cenná stavba tzv. Spitzerova vila, která však není přístupná. Areál je oplocen a v současnosti, zejména v době vegetace, zakrývají výhled na vilu vzrostlé stromy a keře.

historie

Na zakoupeném pozemku od hraběte Harracha si v roce 1929 nechal Julius Spitzer, obchodní ředitel Vítkovického horního a hutního těžířstva, postavit rodinnou vilu. Stavbu podle projektu vídeňského architekta Gustava Schölera provedla místní rýmařovská firma Rudolfa Schuberta. Interiér Spitzerovy vily vyzdobil v duchu art deco architekt a malíř František Kysela. Štukovou výzdobu provedl Simon Novák z Přívozu. Stavba byla ovlivněna historickou

Luděk Vláčil - zdroj: http://pamatkovykatalog.cz/?, https://cs.wikipedia.org, https://bruntalsky.denik.cz a další, 18.7. 2018

popis

Vila je trojkřídlá patrová stavba na půdorysu ve tvaru Y, k jihu se rozevírající širokým průčelím dvojicí obytných křídel. V přední části průčelí je půlkruhová terasa v podobě rondelu. Jižní fasáda má sedm okenních os tvořených malými okny s okenicemi a spolu s nárožními věžemi navozuje dojem starobylého sídla. Vila má vysokou zvalbenou střechu s vikýři, krytou břidlicí. Její krovy vyrobily Vítkovické železárny. K vile náleží další stavby,

Luděk Vláčil - zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Spitzerova_vila_(Janovice) a další, 19.7. 2018