Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Břeclav, Břeclav
Hrady.cz
Starší hrad nechal r. 1570 přestavit Jan mladší ze Žerotína na renesanční zámek s arkádovým nádvořím. Od r. 1636 patří Lichtenštejnům. Počátkem 19. stol. byl upraven novogoticky a byla k němu přistavěna zkosená věž připomínající zříceninu.
Graficke pismenko Původním střediskem kraje dna dolní Dyji bylo hradisko na Pohansku. Když se mírem řezenským v r. 1041 posunula jihomoravská hranice na Dyji, vystavěl kníže Břetislav I. k ochraně dyjského přechodu hrad, který byl nazván jeho jménem. Stával opodál městečka Staré Břeclavi ( dnes součást Břeclavi) v bažinatém terénu mezi rameny řeky Dyje. Dodnes se z něho dochovaly dřevěné piloty. Rakušané nazývali hrad Lauentenburch – Lundenburg. V této zkomolené formě se pravděpodobně objevuje jméno hradiska na Pohansku, které se snad nazývalo hrad Lověticů. Pod názvem Lauentenburg vystupuje hrad poprvé v pramenech v r. 1046. Jako Břeclav se uvádí v tzv. zakládací ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 20.4. 2004