Jeden z mála dochovaných dřevěných barokních kostelů na území Kladska vznikl v letech 1740-1742 původně jako hřbitovní kaple. Svou současnou podobu získal při rozšiřující přestavbě r. 1920. Po skončení 2. světové války opraven. V r. 2000 znovu rekonstruován a natřen na hnědou barvu.
© Luděk Vláčil 07/2016
Graficke pismenko Międzygórze (do 7. května 1946 Wölfelsgrund) je vesnice patřící k městu Kladská Bystřice v okrese Kladsko, v Dolnoslezském vojvodství v jihozápadním Polsku. Přestože název Międzygórze svádí k použití českého výrazu Mezihoří, česky se tato vesnice jmenuje správně Vlčí Důl, což je odvozeno od původního německého pojmenování Wölfelsgrund. Na západním okraji vsi se nachází 23 m vysoký vodopád Wodospad Wilczki. Další zajímavou stavbou Miedzygórze je rekreační dům Gigant. Na území vesnice jsou také dvě sakrální stavby: farní kostel sv. Josefa (Kościół Św. Józefa), filiální kostel sv. Kříže (Kościół Krzyża Św.). Na kopci (Góra Igliczna) poblíž vsi stojí poutní kostel Panny Marie Sněžné.

historie

Ves Neuwölfelsdorf (dnes Międzygórze) byla založena kolem roku 1580 v královském lese jako dřevorubecká a uhlířská vesnice spadající pod farní kostel v Ebersdorfu (nyní Domaszków) a byla pod správou České komory. Se svolením pražské konsistoře byl ve vsi v letech 1740-1742 zřízen hřbitov s katolickou barokní hřbitovní kaplí sv. Josefa. Svou současnou podobu stavba získala při rozšiřující přestavbě provedené v roce 1920. Kostelní mobiliář však

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.turistika.cz, http://www.niedziela.pl, https://cs.wikipedia.org a další, 11.12. 2016

popis

Farní jednolodní barokní kostel byl původně pouze hřbitovní kaplí, čemuž nasvědčuje jeho poměrně jednoduchá podoba. Jedná se o dřevěný roubený halový kostelík obdélníkového tvaru 20 x 12 m s užším kněžištěm, postranní sakristií a osmibokou věžičkou umístěnou přibližně uprostřed hřebene střechy. U schodiště před kostelem stojí kamenný kříž s Ukřižováním Ježíše Krista z r. 1781 a dřevěný misijní kříž.
    Polsko
    dolnośląskie