zámeček Friedenstein

zameczek Friedenstein
Zřícenina tzv. zámečku Friedenstein, postaveného někdy na přelomu 19. a 20. stol., stojí ve svahu kuželové hory. Objekt sloužil jako přístřešek pro návštěvníky ze sanatoria v nedalekém Sokołowsku, kteří v rámci lázeňské léčby putovali po horských stezkách.
© Luděk Vláčil 06/2016
Graficke pismenko Romantickou zříceninu takzvaného zámečku Friedenstein naleznete nedaleko česko-polské hranice na strmém svahu kuželové hory, u modře značené turistické stezky směřující na horu Włostowa (903 m n. m.). I když se nejedná o příliš starou stavbu ani o zříceninu šlechtického sídla či loveckého zámečku, jak by se podle názvu mohlo zdát, ale o lázeňskou stavbu, jistě toto místo stojí za navštívení. K této v lese zarostlé stavbě se dostanete nejlépe z polské obce Sokolowsko z ulice Unislawska. Můžete zaparkovat v obci a pokračovat pěšky až téměř na konec zmíněné ulice podél dlouhého bílého plotu a dále kolem pravoslavného chrámu sv. Michaela ...