Čertovo kopyto

Nové Domky
Čertovo kopyto, vysoký skalní útvar, který dokonale připomíná kopyto. Málo známá, ale zajímavá hříčka přírody u Lipna.
Skalní útvar Čertovo kopyto
Graficke pismenko Velmi pozoruhodným, ale málo známým místem v okolí Lipna je i skalní útvar Čertovo kopyto a nedaleká poustevna. Přístupné jsou od parkoviště u hráze přehrady po modré značce, která je od roku 2004 vedena trochu jinak, než je zakresleno v mapách. Zhruba 500 m od parkoviště je rozcestí „U Poustevny“ s informačním panelem, odkud k poustevně odbočuje významová značka (asi 300 m). Čertovo kopyto se nachází na trase modré značky asi 500 m od rozcestí.
Jiří Cukr, 4.8. 2007

historie

Na Uhlířském (dříve Cikánském) vrchu jižně od obce Loučovice se koncem 17. století utábořila skupina cikánů. Postupně se pro celý kraj stali pohromou, to potvrzuje i páter dr. Dominik Kaidl v knize Historie vyšebrodského kláštera. Byli mezi nimi lidé, kteří se z různých důvodů skrývali. Jedním z nich i Godoš, syn německého uprchlíka z Porýní. Ten vyrůstal v táboře společně s dcerou náčelníka Wolfa – Mandou. Oba se do sebe později zamilovali.

Informační panel na rozcestí, 4.8. 2007

popis

Čertovo kopyto je vysoký skalní útvar, který své pojmenování dostal podle balvanu dokonale připomínající kopyto. Adjektivum „čertovo“ mu přidělila lidová slovesnost, která ve zdejším kraji "čertovsky" nadělovala vícekrát (Čertova stěna, Čertovy proudy). V bezprostředním okolí jsou další zajímavé žulové bloky, pro které se užívá také název Cikánský hrad. Německý nápis na jedné ze skal "Tecelin felsen Gruppe" připomíná ještě další pojmenování po

přírodní scenerie
     Český Krumlov  (CK)