Hřbitovní kostel na bývalém Pražském (Malém) předměstí Loun byl postaven v 15. století. Věž byla zvýšena 1612, kostel opraven po saském vpádu 1631. Důkladnou opravu provedl 1913 zdejší rodák Kamil Hilbert.
Kostel od jihu

Kostel Matky Boží v Lounech

Graficke pismenko Bývalé Pražské (Malé) předměstí Loun stávalo jihovýchodně od hrazeného města podél cesty na Prahu (dnes ulice Na Foukalce). Vzhledem ke své velikosti nemělo vlastní farní kostel. Po skončení husitských válek sem byl přesunut od farního chrámu městský hřbitov, na kterém vznikl malý hřbitovní kostelík, zasvěcený Matce Boží. Jeho podobu ovlivnila oprava roku 1612 (zvýšení věže) a po saském vpádu roku 1631. Vzhledem k jeho umístění a funkci se ho nedotkly ani josefinské reformy, během 19. století však značně zchátral. Zásadní opravu, spojenou s výměnou řady kamenických článků a doplněním stavby o některé diskutabilní novotvary, provedl roku 1913 významný český ...
Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1979, 3.1. 2010

Louny  (LN)