Patrně za Cigánů či Čelů zde byla vybudována tvrz, kterou po r. 1568 Borkové z Roztopic přestavěli na menší renesanční zámek. V roce 1702 jej převzala těšínská komora. Zámek dochován v přestavěné podobě a již ničím nepřípomíná někdejší sídlo.
Celkový pohled na průčelí a vstupní verandu budovy
Graficke pismenko Slezská obec Vendryně poblíže Třince leží na pravém břehu Olše, při cestě z Těšína do Jablunkova. Historie obce a doposud otázkami zahalená existence zdejšího šlechtického sídla je spjata s významným rodem pánů Borků z Roztropic. Právě v souvislosti s Borky z Roztropic a jejich výběru Vendryrě jako svého rodového sídla se váže výstavba většího panského dvora – folwarku - a v jeho rámci se předpokládá existence či výstavba pohodlného panského sídla – snad charakteru menšího renesančního zámečku. Je však jisté, že Borkové toto své sídlo vystavěli na místě či základě staršího sídla, snad tvrze. Panské sídlo – zámeček – mělo snad charakter ...

turistické

Novinkou v osudu bývalého zámku je aktivita vendryňského obecního úřadu, který se snaží získat objekt do svého vlastnictví. Obec Vendryně si patrně po zveřejnění publikace v níž tento bývalý zámecký objekt figuruje uvědomila, že ze "zámečku" může udělat velké turistické lákadlo. Jak v denním tisku mluvčí obecního úřadu poznamenal, je cílem Vendryně z tohoto objektu udělat muzeum, které by představilo nejen osudy obce a okolí, ale i

Jan P. Štěpánek, MS Deník, 29.5. 2006

historie

První zmínka o vsi Vendryni se objevuje v soupisu desátků biskupství vratislavského z roku 1305. Ves byla na počátku 14. století knížecím majetkem (Piastovců) a později se stala alodním statkem a těšínská knížata dávala Vendryni do dědičného vlastnictví nebo dočasné držby různým šlechtickým rodům. V roce 1426, listem daným 18. února, ji těšínský kníže Boleslav I. daroval Alešovi z Orlího. Starší literatura jej mylně spojovala s naší Orlovou.

Jan P. Štěpánek, Šlechtická sídla na Frýdecko-Místecku (J. Tichánek a kol.), 16.1. 2006