Sanatorium založil r. 1853 Dr. Hermann Brehmer k léčbě plicních chorob. Největší slávy dosáhlo na konci 19. století. Úpadek začal po II. světové válce. Zkázu zchátralého areálu dokončil r. 2005 žhář, který jej dvakrát podpálil. Do budoucna se plánuje celková rekonstrukce areálu.
© Luděk Vláčil 06/2016
Graficke pismenko Léčebné vlastnosti této lokality byly zjištěny již v polovině 19. století, kdy tato oblast náležela Německu. Největší rozkvět zažil Görbersdorf (dnes Sokołowsko) za působnosti Dr. Hermanna Brehmera, jenž byl ve své době jedním z nejúspěšnějších lékařů, zabývajících se léčbou plicních chorob, zejména tuberkulózy. Hermann v roce 1855 v Görbersdorfu otevřel sanatorium Grunwald, ve kterém se jako v prvním na světě začala léčit tuberkulóza novými metodami. Tyto průkopnické metody později převzala většina takzvaných klimatických lázní. Rozhodující roli v léčbě mělo zdejší mikroklima s čistým vzduchem, ale důležitá byla i poloha v údolí uprostřed ...
Luděk Vláčil- zdroj: http://bohemiaorientalis.cz a další, 11.6. 2016

popis

Lázeňské středisko Sokołowsko bylo jedno z prvních na světě, které se zabývalo léčbou tuberkulózy. Sanatorium Grunwald bylo postaveno v roce 1853 v eklektickém slohu s převahou novogotiky, později bylo několikrát modernizováno. Dnes je jedním z mála dožívajících příkladů rané nemocničně-lázeňské architektury poloviny 19. století v Evropě. Budova je zděná, dvoukřídlá v podobě jakéhosi „hradu“ s baštami a cimbuřím. Obě křídla jsou patrová,

Zany, podle Józef Pilch: Leksykon zabytków architektury Dolnego Śląska, Arkady, Warszawa, 2005, 11.6. 2016
    Polsko
    dolnośląskie