Moje místa 0
Areál hospodářského dvora, úřední budovy a zdemolovaného zámku byl postaven roku 1793 hrabětem Filipem Josefem Clam-Gallasem. Zámek byl dále rozšířen roku 1808, po roce 1838 sloužil jen správním potřebám. Po roce 1945 ve správě státního statku, zámek zbořen 1984, ostatní budovy v havarijním stavu.
Pohled na dvůr od severu (z cesty od Habartic)

Bývalý zámek v Černousích

Graficke pismenko Zámek s rozsáhlým hospodářským dvorem a úřední budovou nechal roku 1793 postavit snad na místě starší obdobné stavby hrabě Filip Josef Clam-Gallas jako sídlo správy severní části frýdlantského panství. Majitelé zde zřejmě pobývali jen krátkodobě a sporadicky, naposledy roku 1838. Od roku 1886 do II. světové války zde Německý horský spolek pro Ještědské a Jizerské hory pořádal chlapecké tábory. Po roce 1945 byl ve správě státního statku, která vedla k demolici zámku roku 1984 a zchátrání ostatních budov, které intenzivně pokračuje i po roce 1990. Ze zachovalých budov jsou nejpozoruhodnější dvě polygonální sýpky ve východním křídle.