Secesní parní elektrárna byla postavena uherskou pobočkou firmy Siemens - Schuckert. V l. 1912-1956 zásobovala elektřinou tramvajové tratě. Od r. 1993 je využívána jako výstavní prostor Tatranské galerie. V l. 1999-2009 proběhla rekonstrukce elektrárny. Od r. 2003 je chráněnou kulturní památkou SR.
01 Budova elektrárny Tatranské galerie.

Elektrárna Tatranské galerie

Elektrárna Tatranské galerie je rozsáhlým výstavním prostorem (s výstavní plochou 900 m2) v bývalé parní elektrárně v Popradu. Industriální objekt v secesním stylu byl postaven uherskou pobočkou firmy Siemens-Schuckert Budapešť – Prešporok (Bratislava). Elektrárna zásobovala elektrickou energií tatranské vicinální tramvajové tratě od srpna roku 1912. Elektrárna byla vybavena trubkovým kotlem a parním kompaudním kondenzačním strojem o indikovaném výkonu 113 kW. Elektrickou část tvořil generátor stejnosměrného proudu o napětí 550 - 750 V a výkonu 80 kW a střídavý třífázový generátor o napětí 3,3 kV a výkonu 80 kW. Roku 1912 byla rozšířena síť tramvajových tratí a byla provedena rekonstrukce napájecího systému. Parní elektrárna byla osazena moderní parní turbínou, bylo zvýšeno střídavé napětí napájecího vedení mezi měnírnou a elektrárnou na 15 kV. Po rekonstrukci měnírny mohlo být zvýšeno trakční napětí na 1650 V. Objekt elektrárny je jednou z mála dochovaných památek z období prudce se rozvíjející průmyslové výroby z přelomu 19. a 20. století v Horním Uhersku. Po válce byly elektrárny odpojeny a zařízení napájeno z veřejné rozvodné sítě. Činnost elektrárny byla ukončena v roce 1956, následující období sloužila jako tovární prostor různým institucím. Od roku 1993 je pod správou Tatranské galerie využívána jako alternativní výstavní prostor. V letech 1999 - 2009 proběhla celková rekonstrukce elektrárny, která byla po rekonstrukci slavnostně otevřena 26. 10. 2009. V roce 2003 se Tatranské galerii a památkovému ústavu v Bratislavě podařilo zařadit objekt do seznamu kulturních památek Slovenska pod názvem Elektrárna parní a komín. Elektrárna Tatranské galerie se v rámci Slovenska, ale i v zahraničí stala známou institucí věnující se prezentaci současného umění a kulturních aktivit. Ambicí galerie je proměnit objekt na…  číst dále

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Slovensko, Prešovský,  Poprad  ( PP ),