Pálffyovský palác

Palais Palffy, Wien/Vídeň
Palác byl postaven pravděpodobně kolem r. 1575 Rudolfem von Khuen von Belasy na místě starší stavby. Do vlastnictví rodu Pálffyů se dostal sňatkem Marie Franzisky s Paulem Pálffym v r. 1629. V r. 1944 poškozen při bombardování. Dnes je palác využíván především pro kulturní akce a výstavy.
Čelní fasáda
© Luděk Vláčil 12/2019
Graficke pismenko Vídeň (německy Wien) je hlavní město Rakouska a od 1. ledna 1922 také jednou z jeho spolkových zemí, která je obklopena územím spolkové země Dolní Rakousy. Vídeň rozkládající se kolem řeky Dunaj je největším rakouským městem a politickým, hospodářským i kulturním centrem. Město má dnes přibližně 1,8 milionu obyvatel, z čehož je 49 % přistěhovaleckého původu. Vídeň má mnoho památek a její historické centrum bylo v roce 2001 zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO. V době Rakousko-uherské monarchie, kdy byla Vídeň hlavním městem, zde vzniklo mnoho paláců většiny významnějších šlechtických rodů. Jedním z menších sídel je Pálffyovský palác na ...

historie

Nejstarší známý dům zde stával již ve 14. století. Později palác vlastnil hrabě Maithenburg a poté rodina Kinských. Původní palác Kinských byl však pravděpodobně kolem roku 1575 zbořen a znovu postaven dalším majitelem Rudolfem von Khuen von Belasy, baronem z Lambachu. Vznikl tak nový palác v renesančním stylu, který byl časem rozšířen. Vdova barona z Lambachu provdala jejich dceru Marii Franzisku hraběnku von Khuen von Belasy v roce 1629 za

Luděk Vláčil - zdroj: https://de.wikipedia.org a další, 9.12. 2019
    Rakousko