Farní kostel města Buchholz se začal stavět krátce po jeho založení r. 1506. Vysvěcen snad r. 1520, od r. 1524 luteránský. Nedokončená stavba novogoticky upravena (1875–77). Následky bombardování v únoru 1945 odstranila obnova v letech 1965–81.
Kostel od východu

Kostel svaté Kateřiny v Buchholz

Město Buchholz, mladší a menší část dnešního dvojměstí Annaberg-Buchholz, založil roku 1501 jako "Horu svaté Kateřiny v bukovém lese" (St. Catharinenberg in Buchenholze) saský kurfiřt Friedrich Bílý jako horní město. Vzhledem k velmi strmému srázu, na kterém začalo město růst, bylo nutno pro stavbu kostela, zahájenou snad roku 1506, odlámat část skály a získaný materiál přemístit pod budoucí presbytář. Kostel byl zřejmě vysvěcen roku 1520. Nepodařilo se ho zaklenout a dokončit věž. V této podobě sloužil od roku 1524 luteránům. Roku 1594 získala zdejší obec deskový oltář z dílny Hanse Hesseho, umístěný do té doby ve františkánském klášterním kostele. V letech 1875–77 došlo k novogotické dostavbě kostela: získal konečně klenbu a horní část věže s členitým zakončením. V noci ze 14. na 15. února 1945 byl Annaberg-Buchholz bombardován spojeneckým letectvem. Kostel sv. Kateřiny byl přitom poškozen natolik, že zůstaly stát v podstatě jen obvodové zdi. Z vybavení se dochoval jen zmíněný oltář, ukrytý v podzemí sakristie. Poválečná těžká hospodářská situace a následné tlumení církevního života v tehdejší NDR způsobily, že s opravami kostela se začalo až roku 1965. Klenbu nahradil železobetonový kasetový strop, věž dostala nižší helmici. Nové vysvěcení kostela proběhlo až roku 1981. Deset let poté sem byl přesunut ze zdejšího hřbitovního kostela druhý Hesseho oltář a barokní kazatelna z kostela v Grimma.
Ivan Grisa, dle webové stránky http://www.annaberg-buchholz.de, 20.10. 2010