tvrz Bulhary

Pustý zámek
Zaniklá tvrz, která je známá pod názvem Pustý zámek. Dle archeologických nálezů bylo místo osídleno již v době bronzové a později v době středověku, kdy zde stávala tvrz. Písemné prameny o době vzniku tvrze nebo její historii bohužel mlčí. Dle lokace snad sloužila jako tábořiště vojenských oddílů.
Pohled z pole na místo opevnění
šipky vyznačují průběh valu skrytého za porostem
© Roman Řezáč 05/2005
Graficke pismenko Reliéfní pozůstatky opevnění, na mapách označovaného jako Pustý zámek, leží mezi silnicí z Bulharů do Milovic a řekou Dyjí, na výběžku do jednoho z jejich záhybů. Místo je v období vegetace dokonale ukryto pod vzrostlými stromy a zarostlé vysokou trávou a keři a při pohledu ze silnice nic nenasvědčuje tomu, že zde lidé sídlili už v době bronzové. Ukryta nám prozatím zůstává i psaná historie tohoto opevnění, prameny o sídle mlčí. Pouze archeologický výzkum potvrdil již zmiňované osídlení v době bronzové i pozdější středověké využití. Podle utváření místa můžeme předpokládat spíše vojenský charakter místa, sloužilo tedy patrně ...