kaple Nejsvětější Trojice

Soukromé muzeum Kapličkový vrch
Původně částečně roubená kaple rodiny Schilderových byla postavena koncem 17. stol. V letech 1765-1767 byla barokně přestavěna a rozšířena. Svému účelu sloužila až do roku 1945, kdy začala chátrat. Dnes slouží jako muzeum.
© Luděk Vláčil 07/2018
Graficke pismenko Kaple Nejsvětější Trojice stojí na Kapličkovém vrchu nad Malou Morávkou. Vede k ní 300 m dlouhá stezka, která je zakončena kamenným schodištěm stoupajícím až před kapli. U kaple je pěkný výhled na horní konec Malé Morávky. Kaple slouží jako soukromé muzeum Kapličkový vrch, k němuž patří i nedaleká památkově chráněná stodola. Muzeum je otevřeno od května do října, ale je nutná předchozí telefonická dohoda.
Luděk Vláčil - zdroj:https://www.muzejnik.cz/kontakt.php a další, 31.7. 2018

historie

Původně měla na Kapličkovém vrchu stát středověká strážní věž, kterou údajně zbořila drancující švédská vojska v poslední fázi třicetileté války (kolem r. 1641). Středověké využití vrchu dokládají četné nálezy z 13.-14. století, které jsou umístěny v kapli. Zřejmě v letech 1690-1693 zde byla vybudována soukromá, částečně roubená, kaple rodiny Schilderových. V 70. letech 18. století majetek, včetně kaple, získal Antonín Weiss. Za svou dnešní

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.rymarovsko.cz, https://www.muzejnik.cz a další, 31.7. 2018