NPR Salajka představuje zachovalou část karpatského jedlo-bukového pralesa na severním svahu hraničního hřebene Beskyd. Na ploše cca 22 ha s přirozenými 230–280 let starými porosty se střídají různé vývojové fáze lesa. Nejznámějším stromem byla 500 let stará jedle Tlustá Tonka.
celkový pohled na prales od turistické stezky
© Jan P. Štěpánek 01/2012
Graficke pismenko Národní přírodní rezervace Salajka v Moravskoslezských Beskydech je krásným koutem naší země, který si uchoval cenné prvky původního karpatského jedlo-bukového pralesa, tak typické pro původní Beskydy. NPR Salajka se nachází na severním svahu hraničního hřebene mezi ČR a SR, pod lokalitou Bumbálka, v nadmořské výšce 710 až 820 m n. m. Vyhlášena byla na 21,95 ha v roce 1956. Vidět alespoň část z této jedinečné rezervace lze pomocí žluté turistické značky z Bílé na Bumbálku, která vede podél jejího západního okraje. Začátek rezervace začíná necelý půl kilometr od Bumbálky. Návštěvníci mohou obdivovat původní jedlo-bukový prales, ale především několik kusů ...
Jan P. Štěpánek s využitím stromy.cea.cz a nature.hyperlink.cz/Beskydy/Salajka, 10.1. 2012