Hrady.cz
18 metrů vysoká dřevěná čtyřpatrová rozhledna na Čubově kopci v nadmořské výšce 720 metrů byla postavena na místě původní rozhledny z r. 1941 a její 16 m vysoké nástupkyně z r. 1991, která byla stržena v r. 2004 pro nevyhovující technický stav.
rozhledna Čubův kopec
Graficke pismenko K rozhledně vede modře značená turistická stezka směřující z Francovy Lhoty na Makytu, dále cyklostezka a naučná stezka Javorníky západ. Rozhledna je volně přístupná.
Roman Zikmund , 3.1. 2011

Rozhledna Čubův kopec
    Originální dřevěná 18 metrů vysoká rozhledna nacházející se na Čubově kopci v nadmořské výšce 720 metrů postavena v roce 2004 na místě původní rozhledny, která byla pro svůj špatný technicky stav demontována. Na Čubově kopci byla první vyhlídková věž postavena kolem roku 1941 a sloužila Zeměpisnému ústavu Ministerstva vnitra pro mapování krajiny. Tato první dřevěná konstrukce dosloužila po druhé světové válce. Teprve v roce 1991 na stejném

JC, 3.1. 2011

Časová osa

1941 - 1942
    vystavěna jednoduchá dřevěná věž Zeměpisným ústavem Ministerstva vnitra za účelem lepšího zmapování krajiny
    po roce 1945
    Po 2. sv. válce věž dosloužila
    1991
    Zemědělské družstvo z Francovy Lhoty v rámci podpory cestovního ruchu vystavělo novou rozhlednu. Na stavbě provedené místními tesaři Koňaříkem a Klišem se finančně podílela i CK Moravia Tours.
    červen 2004
    Provedena demontáž rozhledny pro její špatný technický stav.
    srpen 2004
    Otevření nové rozhledny.
    2006
    Instalace kamene se znakem rozhledny. Čubův kopec je také jednou ze zastávek naučné stezky po Javornickém hřebeni.