Hrady.cz
27 m vysoká betonová věž s pláštěm ze smrkových prken v nadmořské výšce 952 na vrchu Čarták, na pomezí Moravskoslezských Beskyd a Javorníků v blízkosti česko-slovenské hranice. Původně pouze vysílač mobilních operátorů, pozd. rozšířena na rozhlednu.
Rozhledna Súkenická
Graficke pismenko Na konci hřebene Vsackých Beskyd, tam kde se stýkají horské hřebeny Moravskoslezských Beskyd a Javorníků, se nachází rozhledna Čarták.
Výška rozhledny je 27 metrů a naskýtá se z ní nádherný výhled na Beskydy (Radhošť, Smrk, Lysou horu, Travný, Kněhyni), na celý hřeben Javorníků, Malou a Velkou Fatru, při jasném počasí až k Tatrám. Poblíž rozhledny se nachází pramen Vsetínské Bečvy a rozhledna je také v blízkosti hraničního přechodu na Slovensko – Bumbálka.
V zimních měsících je rozhledna z bezpečnostních důvodů a pro nedostupnost uzavřena. Vede tudy žlutě značená turistická trasa.
Roman Zikmund , 2.10. 2010

historie

Rozhledna byla postavena v roce 1998. Původně se mělo jednat pouze o vysílač mobilních operátorů, nakonec však došlo ke kompromisu a betonová věž s dřevěným pláštěm ze smrkových prken se stala i rozhlednou. Rozhledna byla pro veřejnost otevřena 28. 6. 1998.