Pozdně gotický kostel, postavený s využitím starších konstrukcí v západní části bývalého tržního městečka Rychnov nad Malší počátkem 16. století.

Kostel svatého Ondřeje v Rychnově nad Malší

Graficke pismenko Dnešní Rychnov nad Malší (původně Český Rychnov) vznikl jako tržní městečko velešínského panství na jedné z větví linecké cesty. Po připojení k rožmberskému dominiu jeho význam poklesl natolik, že se stal pouhou vsí. Od roku 1502 jej vlastnili krumlovské klarisky, za jejichž vlády došlo k novému hospodářskému rozvoji. Důkazem je nejen opětovné povýšení na městečko (1537), ale i stavba nového farního kostela. Ten nahradil původní stavbu z I. poloviny 14. století, z níž převzal snad zdivo presbytáře, na pozdní gotiku neobvykle hlubokého. Jeho nová klenba s žebry, která již zcela ztratila konstrukční logiku a jsou zdánlivě nastavována nýty ...
Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 6. díl, Libri 2004, 21.5. 2010