Moje místa 0
Horská chata na Pradědu, první stanoviště Horské služby v Jeseníkách. Nachází se ve výšce 1400 m n. m. a je to naše nejvýše položená horská chata s celoročním provozem. Postavena roku 1943.
Chata Barborka v Jeseníkách
© Ivo Rozehnal, 9/2009
Graficke pismenko Pod horou Praděd na jižním svahu, se nachází ve výšce 1400 m n. m. naše nejvýše položená horská chata s celoročním provozem. Leží na modré turistické značce, která vede potél toku Bílé Opavy s nádhernými vodopády.
Ivo Rozehnal , 1.10. 2009

historie

Horská chata byla vybudována Němci v roce 1943. Jednalo se o dřevěnou budovu, která zajišťovala úkryt v nepříznivém počasí. Po válce byla nazvána Barborkou. Zajímavostí je jistě i to, že zde bylo první stanoviště Horské služby v Jeseníkách. Samotná chata prošla několika rekonstrukcemi. Dnes nadále slouží svému účelu – občerstvení a jako útulek pro turisty, je zde i možnost ubytování po celý rok.