hrobka Lichnovských

mauzoleum knížat Lichnovských
Mauzoleum Lichnovských v podobě novogotické ortogonální kaple z režného zdiva vystavěné v l.1902–03 dle projektu J. Lundwalla. V l. 1945–1996 sloužilo jako místní kostel. Nyní rekonstruováno. Náhrobky Karla Marii, Marie Croÿ-Dülmen a Karla Maxe.
Chuchelná
Hrobka Lichnovských
Graficke pismenko Významná a architektonicky cenná stavba mauzolea knížecího rodu Lichnovských, posledních držitelů zdejšího zámku a panství Chuchelná, v podobě novogotické centrální ortogonální pohřební kaple z režného zdiva. Mauzoleum se nachází v jihovýchodním sousedství novostavby kostela sv. Kříže, jižně od areálu zámku, na břehu rybníka.
V suterénu mauzolea byly umístěny sarkofágy tří členů rodu: měděný knížete Karla Marii, dřevěný jeho ženy Marie Croÿ-Dülmen a mramorový jejich syna knížete Karla Maxe. V současné době probíhá rekonstrukce sarkofágů a příprava na jejich zpětné umístění na čestné místo v kryptě mauzolea.

historie

První snahy o vybudování rodového pohřebiště projevil František Leopold I. Lichnovský z Voštic (+ 1742), majitel zámku v Odrách. V rámci přestavby tamního kostela sv. Bartoloměje nechal vystavět rodovou hrobku. Nakonec zde však byl pohřben pouze on a jeho žena Barbora Kajetána (+ 1755). Jejich syn Jan Karel Gottlieb si mnohem víc oblíbil Hradec nad Moravicí než Odry, kde nechal dožívat matku, a proto si přál být pohřben do zdejšího hřbitovního

Jan P. Štěpánek dle JUNG, J.: Stavební aktivita Lichnovských v letech 1890-1920. Bakalářská práce FF OU Ostrava. Ostrava 2004, 18.2. 2009

popis

Mauzoleum Lichnovských v Chuchelné je vystavěno v novogotickém slohu jako centrální dvoupodlažní stavba oktogonálního půdorysu, rozšířená bočními pravoúhlými prostory do tvaru řeckého kříže. Na čtyřech, resp. na třech volných stranách je centrální jádro stavby prolomeno menšími gotizujícími okny s bohatou profilací špalet. Hrobní část zapuštěná do země (krypta) je provedena v kameni a na ní, jako na podezdívce, spočívá tělo stavby z režného