Barokní budova bývalého špitálu na Žateckém předměstí je pozůstatkem sociálního zařízení města, fungujícího zde od roku 1437. Současný objekt z let 1692–98 dle projektu A. della Porty sloužil původnímu účelu do 19. století. Dnes hotel.
Špitál od jihu
Graficke pismenko Bývalý špitál stojí hned nad výjezdem z inundačního mostu přes Ohři, při vjezdu do Loun vpravo. Přímo před ním mohou parkovat hosté hotelu, v sousedství pak ostatní řidiči. Hotel nabízí dobrou stravu i ubytování za luxusní ceny.

Špitál u svaté Máří Magdalény v Lounech
    Zřízení špitálu povolil roku 1437 císař Zikmund a nadal ho majetkem zaniklého kláštera u sv. Anny na levém břehu Ohře. Po roce 1481 byl při něm postaven nový kostelík svaté Máří Magdalény. Roku 1517 původní objekt zničil požár, bezprostředně poté byl postaven nový. Po dalším poškození za třicetileté války byl v letech 1692–98 postaven dnešní objekt. Kostel se naposledy uvádí jako funkční roku 1713, nejpozději za josefínských reforem byl odsvěcen

Ivan Grisa, dle K. Kuča, Města a městečka..., díl 3, 8.9. 2008