Moje místa 0
Barokní hřbitovní kostel Nejsvětější Trojice a Čtrnácti svatých pomocníků postaven v letech 1714–18 jako dík za odvrácení moru roku 1713. Dnes jeden z mála pozůstatků staré zástavby Velkého (Žateckého) předměstí.
Pohled od jihozápadu

Kostel Nejsvětější Trojice a Čtrnácti svatých pomocníků

Graficke pismenko Na někdejším morovém hřbitově z roku 1680 v západní části Velkého předměstí byl v letech 1714–18 postaven jako dík za odvrácení moru roku 1713 postaven kostelík. Od roku 1738 zde byla i poustevna, zrušená za Josefa II (1782).
Ivan Grisa, dle Karel Kuča, Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, 3. díl, 27.5. 2008

popis

Jednolodní orientovaný bezvěžový kostel, stojící uprostřed hřbitova, ohraženého kamennou zdí. Vstupní část i presbytář jsou hranolové, střední část lodi konkávně rozšířená, krytá stanovou střechou se sanktusíkem. Na hřbitově řada pozoruhodných náhrobků od 1. poloviny 19. století.