Původně románský kostel na někdejším Velkém předměstí (též zvaném Lázně), přestavěn a rozšířen ve druhé polovině 14. století. Za Josefa II. zrušen, v 70. letech 19. století puristicky upraven. Poslední velká oprava ve 30. letech 20. století.
kostel sv. Petra
Kostel bývá otevřen příležitostně (Dny evropského kulturního dědictví, kulturní akce), hřbitov přístupný v otvíracích hodinách.

Kostel sv. Petra v Lounech
    Jako jeden z mála zbytků původní zástavby Velkého předměstí, zaniklého na přelomu 60. a 70. let 20. století, se zachoval uprostřed dnešního panelového sídliště kostel sv. Petra. Jedná se o původně románskou stavbu (část západní zdi lodi), rozšířenou a přestavěnou ve 2. polovině 14. století. Písemně připomínán poprvé roku 1359. Roku 1462 nově sklenut presbytář. Zrušen ze císaře Josefa II. V 70. letech 19. století jej zakoupil podnikatel František

Ivan Grisa, dle K. Kuči, Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, 3. díl, 27.5. 2008

popis

Jednolodní orientovaný kostel s odsazeným užším presbytářem. Loď plochostropá, kazetový strop z 19. století. Presbytář s polygonálním závěrem je zaklenut. Uvnitř omítnutý, zevně vyspárované zdivo z převážně lomového kamene. Dochována část sochařské výzdoby (figurální konsoly západního portálu a vítězného oblouku). Kostel je bez věže, dominantním prvkem exteriéru je stanová střecha a vížka schodiště na kruchtu v jihozápadním nároží. Kostel je