Chata postavena v l.1924-25 podle projektu architekta Fuchse. Otevřena pro veřejnost 14.9.1925. R.1935 před chatou odhalena busta prezidenta T. G. Masaryka od Leoše Kubíčka.
Masarykova chata s bustou T.G.M.
© Pavel Vítek 04/2006
Graficke pismenko Masarykova chata leží východně od Deštného v Orlických horách na hřebenu Šerlichu, na hranicích s Polskem. Od chaty je krásný výhled do Čech i do Polska. Kolem chaty prochází červeně značená hřebenová Jiráskova stezka vedoucí z Broumova do Litomyšle. Poblíž chaty najdeme přírodní rezervaci prales Bukačka, která je pro bohatství rozmanitých rostlin nazývána botanickou zahradou Orlických hor. Nejvyšší vrchol Orlikých hor, Velká Deštná, je od chaty vzdálen 3 km.
U chaty je hraniční přechod otevřený po celý rok od 8 do 20 hodin.
Masarykova chata je v celoročním provozu. Poskytuje ubytování a celodenní stravování.

historie

Masarykova chata stojí na místě horské osady Scherlichgraben vzniklé na přelomu 17. a 18. století. Chata na Šerlichu byla postavena v letech 1924 - 25 Klubem českých turistů podle projektu brněnského architekta Bohuslava Fuchse. Základy položeny 25. 3. 1924. Otevřena pro veřejnost byla dne 14. 9. 1925 za účasti Aloise Jiráska. Roku 1935 byla před chatou byla odhalena busta prezidenta T. G. Masaryka od Leoše Kubíčka. Za 2. svět. války Němci