hospic

klášter kongregace Chudých školských sester naší Paní
Hospic založený r. 1723 Jakubem Arnoštem z Lichtenštejna-Kastelkornu nejprve sloužil jako ubytování pro dělníky stavějící piaristický klášterní komplex s kolejí a seminářem. Později jako ubytování pro poutníky a následně klášter Chudých školských sester naší Paní se školou.
© Luděk Vláčil 07/2020
Graficke pismenko Městys Bílá Voda (německy Weißwasser, polsky Biała Woda) je nejsevernější a také nejzápadnější obcí českého (dříve rakouského) Slezska. Bílá Voda se rozkládá kolem stejnojmenného potoka a ze severu, západu i jihu je její území obklopeno hranicí s Polskem. K nejvýznamnějším památkám obce patří rozsáhlý barokní klášter s kostelem Navštívení Panny Marie. Další kulturní památkou je i naproti stojící bývalý hospic. Nedaleko se nachází Muzeum izolace, internace a integrace, ale za zmínku stojí také zámek.

historie

Bílá Voda patřila od roku 1714 olomouckému kanovníkovi a pozdějšímu olomouckému biskupovi Jakubu Arnoštu z Lichtenštejna-Kastelkornu (1690-1747), jenž téhož roku vyslovil plán zřídit zde piaristický klášter s kolejí, který byl realizován až v letech 1724-1733. V roce 1723, ještě před zahájením výstavby kláštera, bylo nutné zajistit zázemí pro dělníky. Proto byl nejprve postaven barokní hospic pro budoucí dělníky. Po dokončení kláštera stavba

Luděk Vláčil - zdroj: https://pamatkovykatalog.cz/kostel-navstiveni-panny-marie-s-piaristickym-klasterem-536886, informační cedule, https://cs.wikipedia.org/wiki/Hospic_v_Bílé_Vodě a další, 25.7. 2020

popis

Hospic je dvoupatrový zděný obytný dům se sedlovou střechou. Fasáda je mezi přízemím a patrem dělena pásovou římsou. Okna v přízemí a v 1. patře jsou ve štukových rámech. Okna v 2. patře jsou v hladkých rámech s parapetní římsou a segmentovým frontonem. Portál se štukovým profilovaným ostěním uzavřený stlačeným obloukem je umístěn asymetricky. Nad portálem se nachází kamenná znaková kartuš s datací 1723 a nad ní je nika se sochou sv. Floriána.

Luděk Vláčil - zdroj: https://pamatkovykatalog.cz/hospic-538586 a další, 25.7. 2020
    klášter