Budova byla postavena v l. 1678-1680. V l. 1878-1880 došlo k novobarokní přestavbě podle projektu, jenž zhotovil architekt Hermann Voelke. Do konce 2. světové války se objekt nazýval "Marienbad". Od r. 1971 kulturní památkou.
© Luděk Vláčil 10/2016
Graficke pismenko Lázeňské město Lądek-Zdrój (německy Bad Landeck, česky Landek) zasazené do krásné krajiny se nachází nedaleko českých hranic u řeky Biała Lądecka, v jihozápadním Polsku v Dolnoslezském vojvodství v kladském okrese. Ve městě jsou jedny z nejstarších lázní Evropy. Nejstarším a nejpůsobivějším lázeňským objektem je pavilon Wojciech (do r. 1945 Marienbad). Dvoupodlažní budova s centrální kopulí a s vysokou lucernou je postavena na kruhovém půdorysu, z níž vystupují čtyři výrazné ryzality. K budově přiléhá krásný park. Interiér je vyzdoben ve stylu tureckých lázní. V dolní středové části je kruhový mramorový bazén a horní postranní ...
Luděk Vláčil - zdroj: https://pl.wikipedia.org a další, 22.1. 2017

historie

První zmínka o místních koupelích má pocházet již z roku 1241, kdy mělo dojít k jejich zničení mongolským vojskem. Samotná budova "Wojciech" byla postavena v letech 1678-1680 a původně se nazývala "Marienbad". Od 5. do 24. srpna 1765 zde pobýval pruský král Fridrich II. Veliký a později se zde léčil například významný polský šlechtic Antoni Henryk Radziwiłł, americký prezident John Quincy Adams, etnograf a skladatel Oskar Kolberg nebo ruský

Luděk Vláčil - zdroj: https://pl.wikipedia.org a další, 2.11. 2016