Barokovo-klasicistický, tzv. zimný, palác ostrihomských arcibiskupov na Primaciálnom námestí v Bratislave. Dnešný vzhľad je výsledkom prestavby z r. 1778–1781 z iniciatívy uhorského primasa a kardinála Jozefa Batthyányho.
Primaciálny palác
Pohľad na priečelie paláca z Primaciálneho námestia
Primaciálny palác je jednou z najviac obdivovaných a navštevovaných historických stavebných pamiatok Bratislavy. Je neodmysliteľným architektonickým článkom rovnomenného námestia ležiaceho v samom srdci historického centra mesta. Svoje miesto má i v kontexte moderných európskych dejín. 26.12.1805 bol v paláci (v Zrkadlovej sieni) podpísaný tzv. bratislavský mier medzi rakúskym cisárom Františkom I. a francúzskym cisárom Napoleonom I. po Rakúšanmi prehratej bitke pri moravskom Slavkove. Udalosť mimoriadneho dejinného významu pripomína pamätná tabuľa osadená vo vstupnej časti paláca. Turistickým lákadlom Primaciálneho paláca je i svetoznáma kolekcia šiestich tapisérií zo začiatku 17. storočia, ktoré boli náhodne objavené v jednom z komínov pri rekonštrukcii paláca pre potreby radnice v roku 1903.
Ľubomír Repta , 17.4. 2009
popis

Primaciálny palác postavili podľa projektu viedenského architekta Melchiora Hefeleho v r. 1778–1781. Monumentálna stavba je štvorkrídlová, s ústredným dvorom a kaplnkou na nádvorí. Dnešná kaplnka sv. Ladislava stojí na mieste pôvodnej sakrálnej stavby. Priečelie paláca orientovaného do námestia má charakteristickú fasádu s dominantným stredným rizalitom s mohutnými pilastrami, balkónom a tympanónom. Pôvodnú fresku na tympanóne od Franza Maulbertscha nahradila v roku 1960 mozaika Ernesta Zmetáka s rovnakým námetom. Na jej vrchole je umiestnený aj štylizovaný mestský znak, ktorý nahradil erb Uhorska. Architektonickú krásu stavby dotvára séria skulptúr umiestnených na atike. Po bokoch tympanónu sú na atike kamenné vázy od Jána Messeschmidta, alegorické plastiky od Matthäusa Köglera (Múdrosť, Láska k vlasti, Mlčanlivosť a Čistota srdca) a od Filipa Jakuba Prokopa Minerva, Božia múdrosť a Učenlivosť. Hádam najpôsobivejším prvkom…  číst dále

Ľubomír Repta, zdroj: J. Oršulová, Heraldické pamiatky Bratislavy , 17.4. 2009

historie

Predchodcom dnešnej palácovej stavby bol hospodársky dom, ktorý tu stával už v stredoveku. Ostrihomský arcibiskup Dionýz Széchy ho v prvej polovici 15. storočia dal prestavať v gotickom slohu. Súčasne tu dal v roku 1454 postaviť kaplnku zasvätenú uhorskému svätcovi sv. Ladislavovi. Ďalšou stavebnou úpravou prešla budova v prvej polovici 16. storočia, keď sa zmenila na renesančnú kúriu. Dnešný vzhľad paláca je výsledkom prestavby v barokovo-klasicistickom štýle v druhej polovici 18. storočia. Iniciátorom stavby ako reprezentačného sídla najvyššieho duchovného krajiny, bol uhorský primas a ostrihomský arcibiskup Jozef Batthyány.

Další texty historie