Trojlodní katedrála, postavená na místě staršího románského kostela v letech 1311–1314, dostavovaná a přestavovaná až do 19. století. V letech 1467–1487 výrazně rozšířena, v letech 1563 až 1830 korunovační katedrála uherských králů.
© Milan Caha 11/2008
Katedrála je trojlodní stavba se složitým vnitřním členěním. Loď má délku 69,37 m, šířku 22,85 m a výšku 16,02 m. Věž je vysoká 85 m a původně plnila i obrannou funkci. V interiéru je řada uměleckých děl a dalších pozoruhodností. Detailní popis interiéru lze najít na stránkách katedrály (viz www stránky v části kontaktní informace).
M.C., 12.11. 2008
historie

Dóm sv. Martina stojí na křižovatce dávných cest a prastarého trhu v podhradí Bratislavského hradu. Ač nedoložena, lze předpokládat, že na takovémto významném místě stávala románská kaple či kostelík. Do počátku 13. století však sídlilo proboštství a kapitula na hradě a významní obyvatelé osady v podhradí tam chodili na bohoslužby. Král Imrich požádal papeže Inocence III. o povolení přenést proboštství do podhradí. Stalo se tak roku 1204. V roce 1221 nechal král přestěhovat do podhradí i kostel. První doložená sakrální stavba v tomto místě byla románská a byla, stejně jako hradní kostel, zasvěcena Nejsvětějšímu Spasiteli. Kostel, který od roku 1302 sloužil jako hlavní městský chrám, brzo nestačil potřebám rozvíjejícího se města. V letech 1311–1314 byl goticky rozšířen, ale teprve roku 1452 vysvěcený ostřihomským biskupem Gregorem. V roce 1428 zde byla pohřbena vdova po Václavu IV., královna Žofie. Kostel byl byl v té…  číst dále