Dřevěnou Masarykovu chatu na Beskydě vybudoval KČT z Ostravy v letech 1923–1924. Do základů vyhořela 8. března 1952. V 70. letech 20. století byla obnovena na jiném místě. Z původní chaty zachovány kamenné základy.
kamenný základ bývalé vyhořelé Masarykovy chaty
© Jan P. Štěpánek 09/2008
Graficke pismenko Pouhé 2 km východně od známého turistického střediska Bumbálka (895 m n. m.) v sedle Moravskoslezských Beskyd na hraničním hřebeni mezi Českou a Slovenskou republikou stávala slavná Masarykova chata na Beskydě (900 m n. m.). Podle tohoto místa je nazváno celé pohoří Beskydy. V lidovém nářečí znamená slovo „bezkydy“ místo s vykáceným porostem.
Dřevěná chata, kterou navštěvoval i slavný básník Petr Bezruč, však do základů vyhořela a obnovena byla o něco dál na jiném místě. Novou Masarykovu chatu je možno navštívit při příjemné horské hřebenové túře po červené trase z Bumbálky na Kmínek. Chata stála takřka na samé česko-slovenské hranici, která se turistům připomíná hraničními kameny. Z původní Masarykovy chaty zbyly úseky kamenné podezdívky.
Jan P. Štěpánek dle P. Zemaníkové, 7.3. 2009

historie

Turistická chata byla vystavěna turistickým spolkem Klub českých turistů z Moravské Ostravy v letech 1923 až 1924 a pojmenována po prvním československém prezidentovi. Stala se velmi oblíbeným a často vyhledávaným turistickým cílem. V dobách, kdy ještě hřeben Beskydu nebyl tak zalesněný jako dnes, byly od chaty nádherné a daleké výhledy na Moravu, Slezsko a Slovensko. Bohužel, osud dřevěné chaty zpečetil požár 8. března 1952, který chatu zcela