Reliéf tvrze z poloviny 14. století, zbudované patrně na ochranu obchodní stezky od Jindřichova Hradce směrem do Českých Budějovic.
Celkový pohled od jihu
© Roman Řezáč 12/2007
Graficke pismenko Místo tvrze leží na severozápadním konci obce, u silnice směrem na Vydří. Nachází se na skalnatém nevysokém výběžku nad posledními domy, asi 150 m jihovýchodně od hráze rybníka Lásenička. Její skalnatý výběžek je na konci obce za domy dobře vidět, je v místech než silnice začne stoupat nad obec. Dá se k ní dostat buď polní cestou mezi domy (je na ní závora) nebo jít po silnici až za obec, tam se dát před rybníkem vpravo a obejít domy zadem.
Dnes je místo porostlé stromy a keři a špatně viditelné především v období vegetace.

TVRZ
    Zdejší tvrz posloužila Václavu Šorelovi jako dějiště pro jeho komiks "TVRZ", který vycházel v časopisu ABC v letech 1980-81 a celý je pak uveden ve Velké knize komiksů, svazek první, které vydalo nakladatelství Jiří Buchal-BB art ve spolupráci se společností RINGIER ČR, a.s., vydavatelem ABC, časopisu generace XXI., v r. 2001. Z Lásenice pochází autorova manželka a tajemná historie zdejší tvrze mu nedávala dlouho spát. A tak vzniklo toto dílo.
    Jaroslav Špiroch , 4.8. 2009

historie

Tvrz vnikla patrně v polovině 14. století, kdy zde vedla obchodní stezka do Českých Budějovic. Doloženo je vlastnictví tvrze Mikulášem Rothem z Lásenice v roce 1382 a v roce 1429 Menhartem z Hradce. Tvrz zanikla nejspíš v husitských válkách, což potvrzují archeologické nálezy – a bylo to požárem, nejspíš při jejím dobytí.

popis

Sama ostrožna vybíhá z ploché a směrem k obci se svažující náhorní planiny. Ke konci nad obcí se pak zvedá vyvýšeným skalnatým zakončením. To je jistě z menší části zvýrazněno množstvím sutin, které zůstaly ukryty pod povrchem a částečně je obnažily archeologické sondy z devadesátých let minulého století. Vyvýšený konec ostrožny orientace přibližně východ – západ má rozměry asi 70 x 15 m. Tento vyvýšený konec se směrem do boků zužuje a konce