Hrad z poloviny 13. století. V 1. pol. 15. stol. se stal útočištěm loupeživých rytířů. Po potlačení habsburského povstání v roce 1710 vypálen a stává se pustý.
pohled na hrad Lednica od jihozápadu
Pohled na skalnaté bradlo s vrcholem Straka, na němž se nacházejí pozůstatky strážnice a zcela vpravo trosky jádra hradu s dominantním střepem staré věže.
© Jan P. Štěpánek 02/2008
Graficke pismenko Zříceniny hradu Lednica se nacházejí přímo nad stejnojmennou obcí, ke své stavbě hrad příhodně využil vysoké a strmé skalní bradlo. Lednica je svým utvářením, zvláštnostmi i polohou mezi ostatními hrady velmi výjimečná. O tom ještě bude řeč. Je však předem potřeba upozornit, že je výjimečná i z té smutné stránky. Patří totiž k místům, která jsou krásná a zároveň nebezpečná. Bohužel poměrně často zde dochází k úmrtí těch, kteří podcení nástrahy zříceniny. Především jde o úzké bradlo s vytesanými schody se strážnicí, nacházející se několik desítek metrů nad hradem a přístupné žebříkem. Tady chybí jakékoliv zábradlí, bezpečno je pouze ...

rekonstrukce
    Do květnu 2013, kdy začala rekonstrukce, byla zřícenina volně přístupná. Po jejím částečném dokončení je hrad přístupný veřejnosti, ale pouze ve značně omezených návštěvních hodinách.

historie

Vznik hradu se datuje do poloviny 13.století, v té době byl královským majetkem. V roce 1432 byl v držení husitů. Poté často měnil majitele a stal se i útočištěm loupeživých rytířů. Z nich byl asi nejznámější Michal Telekessy, který byl nakonec popraven. Od roku 1616 se majitele stal Juraj Rákóczi. Během habsburského povstání obsadili hrad kuruci Františka II. Rákócziho, po potlačení povstání byl hrad v roce 1710 vypálen a od té doby je pustý.

Lednická bílá paní
    Lednickou bílou paní je nazývána krásná Katarína, kterou si hradní pán vzal za manželku v místním kostele. Chtěl uplatnit právo první noci i přes nesouhlas Kataríny. Dal ji odvést na hrad a obléct do bílých šatů. Katarína mu však v noci z hradních komnat utekla a skočila z hradeb. Na místě její smrti dnes stojí dřevěný kříž a lednická bílá paní se dosud zjevuje v letních měsících návštěvníkům.