Zobor

Nitra
Hradiště z pozdní doby bronzové (10. až 8. stol. př. n. l). Součást řetězu hradišť v pohoří Tribeč. Znovu využité v období Velkomoravské říše v 9. stol. Naposledy úkryt pro lidi během 2. světové války.
Vrchol Zoboru, bývalá akropole hradiště.
Graficke pismenko Valové pozůstatky hradiště Zobor dosud obepínají dva vrcholy stejnojmenného kopce v nejjižnější části pohoří Tribeč, přímo nad Nitrou. Vyšší z obou vrcholů leží v nadmořské výšce 587 m. Nižšímu jižnímu vrcholu, zvanému Pyramida, dnes dominuje vysílač. Po valovém opevnění hradiště vede téměř 2 km dlouhá okružní naučná stezka.
Na vrchol Zoboru vedou turisticky značené cesty z Nitry. Návštěvu hradiště je možno spojit s prohlídkou pozůstatků Zoborského kláštera. Ty jsou k vidění za léčebným ústavem Zobor na západním svahu kopce. K léčebně jezdí autobusy MHD z Nitry.
Pavel Semple, 3.3. 2019

historie

Hradiště na Zoboru vzniklo v pozdní době bronzové (10. až 8. stol. př. n. l.), v období lužické kultury. Osídlení setrvalo do starší doby železné. Výhodou byl znamenitý výhled do širokého okolí. Kromě obranné role bylo hradiště také správním a kultovním centrem. Bylo součástí řetězu hradišť. Další z nich stála na kopcích Žibrica, Velký Lysec, Velký Tribeč a Tábor nad Krnčou. K opětovnému využití došlo také v období Velkomoravské říše. V té době

Pavel Semple, zdroj: (místní informační tabule, http://www.hradiska.sk/2010/10/nitra.html)., 3.3. 2019

popis

Dosud dobře zachovalý obvodový val je dlouhý téměř 2 km a místy vysoký až 7 m. Obepínal hradiště o rozloze 15 ha. Spodní část valu byla zpevněna dřevěnou konstrukcí. Na jeho vrcholu byla palisáda z dřevěných kůlů. Hradiště mělo tři kleštinové brány. Val se před každou bránou stočil směrem do vnitřního prostoru hradiště. Brána tak byla zasunuta uvnitř valového opevnění. Při útoku na ni musel nepřítel vstoupit do úzkého prostoru mezi valy. Z

Pavel Semple, zdroj: (místní informační tabule)., 3.3. 2019