Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
Demänovská ledová jeskyně, Demänovská ľadová jaskyňa, Demänovská Dolina

Notice: Array to string conversion in /var/www/hrady/class/mistonadpis.php on line 58

Demänovská ledová jeskyně

Demänovská ľadová jaskyňa, Demänovská Dolina
Ledová jeskyně, která je lidem známa již po staletí, se začala zaledňovat přibližně před 400–500 lety. Poprvé ji podrobněji prozkoumal a popsal Juraj Buchholtz ml. v r. 1719. Širší veřejnosti byla zpřístupněna v 80. letech 19. století.
Východ z jeskyně
© Luděk Vláčil 07/2017
Graficke pismenko Demänovská ledová jeskyně je součástí Demänovského jeskynního systému nacházejícího se v Demänovské dolině na severní straně Nízkých Tater. Kromě této jeskyně je veřejnosti přístupná ještě Demänovská jeskyně svobody. Z celkové délky 1900 m je veřejnosti zpřístupněných 680 m chodeb. Nejzajímavější částí jeskyně jsou trvale zaledněné dolní prostory, od nichž dostala i svůj název. Jeskyně je otevřena od 15. května. Nejvíce ledu je zde právě na jaře a postupně jej ubývá. Koncem srpna ledu již moc nebývá. V zimních měsících je jeskyně kvůli hnízdění netopírů uzavřena. K jeskyni se dostanete po 10 km cestou z Liptovského Mikuláše směrem do Jasné. Parkoviště ...

historie

Jeskyni vyhloubila voda potoka Demänovky v guttensteinských vápencích ze středního triasu. V období pleistocénu, jak dokládají nálezy, byla jeskyně hojně obývána jeskynními medvědy. Led se v jeskyni začal tvořit poměřně nedávno, přibližně před 400–500 lety. První písemná zmínka o jeskyni, v této oblasti, pochází z listiny ostrihomské kapituly z roku 1299. Tato zmínka se však nemusí vztahovat přímo k ledové jeskyni. První prokazatelná zmínka je z

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.nizketatry.sk, http://www.ssj.sk a další, 29.1. 2018

Notice: Array to string conversion in /var/www/hrady/https/index_mista_oid.php on line 411