Dnes zaniklý zámek byl postaven patrně v průběhu 17.–18. stol. V r. 1947 se stal majetkem státu a používali ho zemědělci. Po r. 1990 byl vrácen potomkům původních majitelů, kteří ho prodali a nový majitelé nechali zbytky zámku odstranit.
Zřejmě poslední pohled na stojící zámek
Zámek je tvořen objektem se dvěma čnícími komíny. Vyšší část objektu se štítem patří stájím. Srovnej s historickým pohledem na zámek.
© Jan P. Štěpánek 03/2005
Graficke pismenko Areál dolnomarklovického dvora a zámku se nachází na levém břehu říčky Petrůvky, západně od cenného a významného dřevěného kostela Nanebevstoupení Páně. Areál leží hned při křižovatce cest z Dolních Marklovic do Petrovic a do Karviné. Zámek byl postaven někdy na přelomu 17. a 18. jako navazující součást severozápadního hospodářského stavení (stájí). Zámek, jak byla budova označována, byl tvořen obdélnou přízemní zaklenutou budovou s mansardovou střechou, ve 2. polovině 20. století nahrazenou střechou z vlnitého eternitu, na níž byl znát náznak mansardy. Z celého dvora se do dnešní doby (jaro 2005) zachovala právě ona severozápadní budova stájí ...

Objekt zbořen. Stav 30.12.2005
    aseainvestment@iol.cz, 3.1. 2006

historie

Ves se podobně jako mnoho jiných v okolí uvádí poprvé v roce 1305 ve výčtu příjmů vratislavského biskupství. Majetky zde tehdy měli bratři Václav a Stanislav z Marklovic. Už zřejmě tato skutečnost dala vznik tomu, že původně jednotná ves byla rozdělena na dvě části. Možná právě v této době vznikla v obci jižně pod kostelem tvrz. Dnes zcela zaniklá. O majitelích vsi v průběhu 14. a 15. století nemáme informace. Až v od počátku 16. stol. se

Jan P. Štěpánek, Zaniklé hrady, zámky a tvrze Čech, Moravy a Slezska po roce 1945 (F. Musil, M. Plaček, J. Úlovec: Libri 2005), 22.3. 2005
    Poslední popis zámku z kraje jara 2005
    V době mé návštěvy - březen 2005 - stála celá budova ještě ve svých zdech. Zbořeny byly pouze střechy s podkrovími. Část hospodářské budovy, která přímo navazuje na budovu zámku, má částečně spadlou jednu z bočních zdí a s ní se patrně sesula i polovina zaklenuté místnosti. V této místnosti, zaklenuté na dva středové pilíře, byly evidentně stáje, soudě podle kamenných žlabů po obvodu místnosti. Hlavní místností hospodářské části objektu je