Barokní zámek v centru města postavený v roce 1710 na místě bývalé tvrze, obklopený parkem. Nejznámějším majitelem byl následník trůnu František Ferdinand d'Este, který odtud s manželkou odjížděl na cestu do Sarajeva.
Zámek v podvečerním slunci
Graficke pismenko Nejlepší přístup je pěšky, na břehu rybníka v obci nechat auto, či jiné přibližovadlo a vydat se kzámku pěšky. Je to cca. 3 minuty po hrázi. Na parkovišti je stánek, kde lze zakoupit cokoli ( turistické známky, turistické vizitky, atd.) K zámku aspoň v mém případě byl volný přístup, vrata byla otevřena a nikde nikdo. Jinak pokud by bylo zavřeno, podél plotu dále na konci, je v plotě díra, takže kdo se nebojí, i to je řešení.
Petr Koutník , 25.4. 2011

turistické

V sousedství leží hráz Hejtmana, jednoho z největších jihočeských rybníků, v městečku stojí také pozdně barokní poutní kostel Nanebevzetí Panny Marie.

historie

Nejstarší zpráva o vsi Chlumu je z r. 1399, kdy Jindřich z Rožmberka prodal třeboňskému špitálu pustý dvůr v Chlumu. Vznik tvrze spadá do počátku 16. století, kdy vznikal chlumský statek. R. 1508 totiž vyměnil Kunrát Krajíř z Krajku na Nové Bystřici svou ves Cep s Petrem z Rožmberka za jeho ves Chlum. Na mapě chlumského statku z let 1556–1558 je tvrz "Chlumec" zakreslena pod hrází rybníka Hejtmanu, tedy v místech pozdějšího zámku. R. 1575

Kolektiv autorů: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, V. díl - Jižní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1986, 29.6. 2008

popis

Trojkřídlá budova s mělkým nádvořím na jižní straně. Vchod na severní straně je opatřen balkonovým portikem. Současná podoba zámku je výsledkem novobarokní přestavby.

tvrz přestavěná na zámek
     Jindřichův Hradec  (JH)